Menu

uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

15 kwietnia 2014 - Bez kategorii

We współczesności uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się z większą częstotliwością niż dawniej. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu nietolerancji również jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do podstawowych objawów, które powinny wzbudzić niepokój należą: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak apetytu, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy migreny.
nadwrażliwość‡ na gluten
W wyniku nietolerancji na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o rezultat niezbędne mogą być modyfikacje sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wyeliminować sporo rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym studiowaniu listy składników produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie mamy wiadomości na temat składu. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych. Różnorodne konserwanty prawie na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak smucić. Pozbawione glutenu produkty są współcześnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w supermarketach. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem sprzedaje nie zawierające glutenu wypieki. W menu warto uwzględnić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz